Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Βήμα Γονέων: Ασφαλές Διαδίκτυο, μια μόνιμη "ανάρτηση" στο "πίσω μέρος του μυαλού μας"

«Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τη ζωή σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων»   

Στη σημερινή εποχή, οι νέοι και όχι μόνο, ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως την κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, με γνώμονα τα στοιχεία που ακολουθούν,  πρέπει μικροί και μεγάλοι να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους, και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.


Στοιχεία:
Οι νέοι άνθρωποι κοιμούνται τη νύχτα 2 έως 3 ώρες λιγότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια.
Οι παίκτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 8 ώρες εβδομαδιαίως παίζοντας online.
Το Facebook αναφέρει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν συνολικά 700 δισεκατομμύρια λεπτά στον ιστοχώρο του κάθε μήνα.
Ο μέσος χρήστης αναρτά 90 φορές περιεχόμενο μηνιαίως.
Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν καταχωρημένοι 21,3 εκατομμύρια λογαριασμοί στο παιχνίδι Second Life.
13 εκατομμύρια παίκτες και έως 250.000 παίκτες ταυτόχρονα δρουν στο World of Warcraft, το μεγαλύτερο MMORPG παιχνίδι στον κόσμο, γνωστό και ως WoW.
Το παιχνίδια MMORPG είχαν 1,5 δις δολάρια έσοδα από εγγραφές παγκοσμίως το 2008, ενώ προβλέπεται τα έσοδα αυτά να φτάσουν τα 2,5 δις δολάρια μέχρι το 2012.
Το 2009, οι συναλλαγές και πωλήσεις εικονικών αγαθών σε εικονικούς κόσμους υπολογίστηκαν στα 18 δις δολάρια.


Δίπλα στα παραπάνω στοιχεία, ας μας προβληματίσει το γεγονός, ότι 1 στα 2 παιδιά 11-16 ετών βρίσκει ευκολότερο να είναι ο εαυτός του στο διαδίκτυο από ό,τι στον πραγματικό κόσμο. Όπως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι 3 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν web κάμερες, και αποκαλύπτονται έτσι στο Διαδίκτυο με συνέπεια να καθίστανται στόχος για το φαινόμενο grooming, δηλαδή την προσέγγιση ανήλικων με σκοπό την κακοποιησή των και ευάλωτα σχετικά με το ζήτημα των συναντήσεων με αγνώστους. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι 1 στα 3 παιδιά μιλούν για προσωπικά τους πράγματα online, χωρίς να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν την προσωπική τους σφαίρα.


Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας τις επισημάνσεις:
  • Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ. Κάτι τέτοιο δεν μας παρέχει ουδεμία ασπίδα ανωνυμίας ή προστασίας.
  • Οι πράξεις στην εικονική ζωή μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή.
  • Είναι βασικό να παρακολουθούμε το χρόνο που ξοδεύουμε online: η ισορροπία μεταξύ του φυσικού και των εικονικών κόσμων είναι πολύ σημαντική.
  • Ας αναζητούμε εικονικούς κόσμους που σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα και ας τα προστατεύσουμε και εμείς.
  • Aς σκεφτούμε πριν «κλικάρουμε»!

Νέοι οδηγοί προς μαθητές και εκπαιδευτικούς

Δύο νέοι ενημερωτικοί οδηγοί αναρτήθηκαν στον ιστοχώρο της δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρόκειται για συνοπτικούς οδηγούς προς μαθητές και εκπαιδευτικούς με βασικές συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι οδηγοί υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ειδικότερα:
Ο συνοπτικός οδηγός προς εκπαιδευτικούς αποτελείται από 16 σελίδες μεγέθους Α5. Παραθέτει βασικές συμβουλές γύρω από τη θετική και με κριτική σκέψη αξιοποίηση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο, την επικοινωνία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την σημασία της αποφυγής δημοσίευσης προσωπικών φωτογραφιών καθώς και της αποφυγής συνάντησης με "άγνωστους" διαδικτυακούς φίλους, την προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα και ιούς, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και θέματα υπερβολικής ενασχόλησης.
Ο συνοπτικός οδηγός προς μαθητές και προς τους γονείς τους αποτελείται από 16 σελίδες μεγέθους Α5. Μέσα από σύντομα μηνύματα, ο οδηγός συμβουλεύει τους μαθητές να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή όπως και την ιδιωτικότητα της οικογένειάς τους, των φίλων τους ή τρίτων, να κατανοούν ότι κανείς δεν είναι ανώνυμος στο Διαδίκτυο, συνεπώς πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, να θυμούνται πάντα πως ότι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα και δεν μπορεί να σβηστεί, να θυμούνται επίσης, ότι οι διαδικτυακοί μας "φίλοι" παραμένουν πάντα άγνωστοι καθώς δεν τους γνωρίζουμε στον φυσικό κόσμο, να ελέγχουν πάντα την εγκυρότητά της διαδικτυακής πληροφορίας και να πλοηγούνται ηθικά και με κριτική σκέψη.
Tα φυλλάδια, μαζί με αναλυτικές οδηγίες εκτύπωσης, είναι αναρτημένα στον ιστοχώρο http://www.saferinternet.gr (επιλέγετε «Υλικό» από το μενού στην πάνω μπάρα του ιστοχώρου). Διατίθενται υπό άδεια Creative Commons «Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Greece».

Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ

Η Γραμμή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.).
Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής είτε καλώντας στον αριθμό χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις 800 11 800 15 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 - 15:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο help@saferinternet.gr.


Επιμέλεια: Π. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ