Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Βήμα Γονέων: Κοινωνική Δικτύωση

Τα παιδιά είναι ολοένα και περισσότερο παρόντα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να συνειδητοποιούν πάντα τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αποκαλύπτοντας ιδιωτικές πληροφορίες.















Από τα 20 εκατομμύρια ανηλίκων που διατηρούσαν πέρυσι λογαριασμό στο Facebook, τα 7,5 εκ. ανήκουν σε παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας των 13 ετών που θέτουν οι όροι χρήσης της υπηρεσίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε η αμερικανική εταιρεία Consumer Reports, περισσότερα από 5 εκ. των παιδιών αυτών είναι μικρότερα των 10 ετών!


Ως αποτέλεσμα της έρευνας προέκυψε επίσης, η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς το θέμα της ιδιωτικότητας των στοιχείων της οικογένειάς τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 21% των γονέων-χρηστών δημοσιεύουν οι ίδιοι τα ονόματα και τις φωτογραφίες των παιδιών τους στο προσωπικό τους προφίλ, ενώ ένα 15% των χρηστών του Facebook δημοσιεύουν την διεύθυνσή τους και τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.
Σύμφωνα με έρευνα, όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη EU Kids Online, που έγινε μεταξύ 25.000 νέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύτηκε φέτος στις Βρυξέλλες, το 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα στα πέντε παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας έχει το δικό του «προφίλ».  Για τις ηλικίες 13-16 ετών, το ποσοστό φτάνει το 77%.
Το 1/4 των παιδιών στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν να έχουν το προφίλ τους " ανοιχτό σε όλους" (public), ενώ το 1/5 των παιδιών, των οποίων το προφίλ είναι "ανοιχτό", εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή το τηλέφωνό τους!
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 9-12 ετών και ένα στα τρία 13-16 ετών έχει 100 ή και παραπάνω διαδικτυακούς φίλους, ενώ περίπου το 1/4 των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούν online με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή στη ζωή τους.
Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά. Αν και το 78% των ηλικίας 15-16 ετών λένε πως γνωρίζουν πώς να τροποποιούν τις παραμέτρους του λογαριασμού τους για να προστατεύουν τα ιδιωτικά δεδομένα τους, το ίδιο δεν ισχύει παρά μόνο για τα μισά (56%) παιδιά ηλικίας 11-12 ετών.
Με 70% η Ολλανδία είναι η χώρα µε τα περισσότερα παιδιά κάτω των 13 ετών να συµµετέχουν σε παρόµοιες ιστοσελίδες, ενώ η Γαλλία βρίσκεται τελευταία µε 25%. Στην έρευνα αναφέρεται ότι σχεδόν στα μισά παιδιά στη Γαλλία (ποσοστό 45%) δεν επιτρέπεται από τους γονείς να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που εξηγεί το χαμηλό ποσοστό συµµετοχής τους. Το ίδιο ισχύει σηµειώνεται και για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου στο 42% των παιδιών οι γονείς δεν επιτρέπουν τη διατήρηση προφίλ στο facebook

Τo Facebook αποκάλυψε πως περίπου 20.000 παιδιά πετιούνται εκτός του κοινωνικού διαδικτυακού ιστότοπου κάθε ημέρα επειδή είπαν ψέματα για την ηλικία τους. Παρά τις προσπάθειες να εφαρμοστεί η πολιτική του ορίου ηλικίας πολλά μικρότερα παιδιά συνδέονται στον ιστότοπο προσποιούμενα ότι είναι μεγαλύτερα από όσο πραγματικά είναι.


















Ο Mozelle Thomson σύμβουλος προσωπικών δεδομένων του Facebook, σε επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Αυστραλίας, δήλωσε πως ο ιστότοπος επεξεργάζεται  συνεχώς μεθόδους για την αντιμετώπιση των χρηστών κάτω από το όριο ηλικίας των 13 ετών. Απαγορεύει την δημοσιοποίηση πληροφοριών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 και αν γίνει αντιληπτό πως χρήστης έχει συλλέξει προσωπικές πληροφορίες από ένα παιδί κάτω των 13 ετών, θα διαγράψει αυτή την πληροφορία το ταχύτερο δυνατόν.
Επίσης αναφέρει:
Αν νομίζεται πως μπορεί να διαθέτουμε οποιαδήποτε πληροφορία για ένα παιδί κάτω των 13 ετών παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Ακόμα, συνιστούμε για παιδιά ηλικίας 13 και άνω να ζητούν την άδεια των γονέων τους πριν στείλουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον εαυτό τους σε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο και ενθαρύνουμε τους γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους πρακτικές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Μια σειρά ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook & MySpace, είχαν υπογράψει το 2009 ένα χάρτη καλής συμπεριφοράς, στον οποίο δεσμεύονταν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ανηλίκων.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης να τροποποιήσουν αμέσως τις ρυθμίσεις των προφίλ των ανηλίκων ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σ’ αυτά μέσω μηχανών αναζήτησης, καθώς και να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτά πρόσωπα που τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρίσει ως φίλους.






Μια Γεύση Παράπλευρης Παραβατικότητας

·         16/05/2011
Στα άκρα έφτασε η κόντρα μεταξύ ανήλικων μαθητριών του Πύργου, που ξεκίνησε μέσα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Tρεις 15χρονες μαθήτριες μαζί με τον 13χρονο αδελφό της μιας εξ αυτών, επιτέθηκαν σε συνομίλικη συμμαθήτρια τους και τη χτύπησαν σε βαθμό που να της προκαλέσουν ως και κατάγματα στο χέρι και στο πόδι! Αιτία της επίθεσης φαίνεται πως ήταν η αντιπαράθεση, με διάφορα σχόλια, που είχε προηγηθεί μεταξύ των μαθητριών στο Facebook...

·         09/04/2010
Σοκ στην κυπριακή κοινή γνώμη προκάλεσε υπόθεση βιασμού ανήλικης από 38χρονο, την οποία γνώρισε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την καταγγελία στην Αστυνομία, η ανήλικη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 38χρονο σε άγνωστη τοποθεσία στη Λεμεσό, στις 15 Μαρτίου. Μία βδομάδα μετά, το κορίτσι ανέφερε στη μητέρα του τι είχε συμβεί. Εξομολογήθηκε ότι γνώρισε τον άνδρα στο Facebook. Εκεί αντάλλαξαν τηλέφωνα και είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες. Στη συνέχεια, συμφώνησαν να συναντηθούν και με την πρώτη γνωριμία, ο 38χρονος τη βίασε.
Ο ίδιος παραδέχθηκε την πράξη του, αλλά ισχυρίστηκε πως δεν είχε αντιληφθεί ότι το κορίτσι ήταν μόλις 11 ετών!

·         03/03/2010
Αποκάλυψη υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 13χρονης από δύο 15χρονους στη Λευκωσία. Τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της αστυνομίας κάνουν λόγο για δύο ανήλικους που εξανάγκασαν την κοπέλα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή της, τη στιγμή που οι ίδιοι την κατέγραφαν με την κάμερα του δικού τους υπολογιστή. Εν συνεχεία, οι ίδιοι ανήρτησαν το υλικό στη διαδικτυακή ιστοσελίδα του Facebook.

·         14/10/2009
Συγνώμη ζήτησε δημοσίως η αεροπορική εταιρεία Jetstar όταν ένας από τους αεροσυνοδούς παρενόχλησε μέσω Facebook στην ανήλικη κόρη ενός επιβάτη.
Οι γονείς της 15χρονης κατήγγειλαν ότι ένας αεροσυνοδός της εταιρείας προσπάθησε κατ΄επανάληψη να γίνει φίλος της κόρης τους στο Facebook λίγες μόνο ώρες μετά την προσγείωση του αεροσκάφους.


 Επιμέλεια: Π. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ