Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Βήμα Γονέων: Για την Ασφάλεια στο Σχολείο

Αγαπητοί φίλοι γονείς, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχηθώ καλή χρονιά, υγεία και ευημερία.
     
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους γονείς και μέσω του blog του συλλόγου μας για την ηθική συμπαράσταση  και  τις ευχές τους μετά από το σοβαρό τραυματισμό της κόρης μας Άννας στις 27/09/11 στο προαύλιο χώρου του σχολείου.  Να υπογραμμίσω ότι το ατύχημα της κόρης μου έγινε στο σχολείο εκεί που περνούν την καθημερινότητα τους τα παιδιά μας.
Ευτυχώς όπως ήδη γνωρίζετε το ατύχημα δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού μου.
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να το ξεχάσουμε λέγοντας ότι ευτυχώς το παιδί είναι καλά.
   
 Είναι γνωστό ότι το σχολείο μας είναι υπεράριθμο και δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Η μόνη λύση είναι να αδρανοποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με την Δ/νση του Σχολείου θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς τους παράγοντες. (π.χ. επιδιόρθωση σπασμένων τζαμιών, προστασία γυάλινης πόρτας, καθαρισμός προαύλιου από επικίνδυνα υλικά, καρφιά, καθαρισμός δέντρων, βρύσες, αύξηση εφημεριών κ.α.)
   
 Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας χωρίς «μη» και «πρέπει» γιατί αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα  παιδία επιβάλλεται να χαρούν την παιδική τους ηλικία, αλλά θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τους συμμαθητές και φίλους τους και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ορισμένα από τα παιχνίδια τους (π.χ. κυνηγητό στην σκάλα, σπρωξίματα κ.α.). Οι φίλοι μεταξύ τους, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες υποδεικνύουν και επηρεάζουν περισσότερο τους φίλους τους. Έτσι με την κατάλληλη ενημέρωση, ο ένας θα παροτρύνει τον άλλον να υιοθετήσει μια πιο υπεύθυνη στάση.
   
 Σκεπτόμενη τα παραπάνω πήρα την πρωτοβουλία και επικοινώνησα με το σωματείο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ.  (Πριν σας το αναφέρω ήθελα να ξέρω εάν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παρουσίαση στον χώρο του σχολείου μας) .Το σωματείο έχει γραφείο στο Χαλάνδρι και μπορεί αφιλοκερδώς άμεσα μέσα στον μήνα Φεβρουάριο (κατόπιν φυσικά έγκρισης της Διευθύντριας) να πραγματοποιήσουν παρουσίαση σε όλους μαθητές για την πρόληψη ατυχήματος στους χώρους του σχολείου.
Παραθέτω τα στοιχεία του σωματείου.
Γυθείου 1Α Χαλάνδρι  152 31
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 67.40.118,  210 67.41.933
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κα Πέτρου
Επίσης να ενημερώσω ότι ιδρύθηκε Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο. Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετέχει στο Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο που ιδρύθηκε με τη συμμετοχή δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων.
Φυσικά και το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ πραγματοποιεί παρουσιάσεις για το σχετικό θέμα.
Τέλος, θα ήθελα να σας καταθέσω μια ακόμα πρόταση μου. Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες  οι οποίες παρέχουνομαδικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων. Τα προγράμματα είναι εννεάμηνης διάρκειας (από την αρχή της σχολικής περιόδου μέχρι και το τέλος της) και το κόστος καθορίζεται από τις συμμετοχές.
Δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο για περεταίρω έρευνα. Εφόσον όμως εγκριθεί έχω την διάθεση να το μελετήσω καλύτερα και να επανέλθω με τις σχετικές προσφορές.
    
Όσο για εμάς τους γονείς να δούμε τις συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ως μέσο επικοινωνίας, γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων. 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Φιλικά
Ιωάννα Κοβάνη Γιαννούτσου_15.01.2013