Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ενημέρωση



Στις 15/04/13 η γονέας, κ. Μιχάλα έστειλε την παρακάτω επιστολή στο mail του συλλόγου και την ίδια στιγμή, όπως πολλοί γνωρίζετε, την κοινοποίησε όπου μπορούσε, χωρίς να περιμένει απάντηση ή διευκρινήσεις από Δ.Σ. του συλλόγου. Έτσι για την ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή της κ. Μιχάλα και την απάντηση του Δ.Σ..  

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Βριλήσσια, 15 Απριλίου 2013

Ονομάζομαι Εύη Μιχάλα, είμαι μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, τα οποία μεγαλώνω μόνη μου. Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, χωρίς όμως ουσιαστική επαγγελματική δραστηριότητα και εισόδημα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το μικρότερο από τα παιδιά μου πηγαίνει στην Α' Δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Ο Σύλλογος Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου είναι απόλυτα ενήμερος για την οικονομική μου κατάσταση, καθώς και για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζω στην καθημερινότητά μου και το μεγάλωμα των παιδιών μου. Επίσης, είναι σε γνώση του Συλλόγου η επαγγελματική μου ιδιότητα, καθώς πριν από τέσσερα χρονια είχα συνεργαστεί μαζί τους για την ετήσια φωτογράφιση των παιδιών του σχολείου. Τότε, το δεύτερο παιδί μου πήγαινε στην έκτη Δημοτικού. 
Φέτος, έκανα σχετική κρούση στην Πρόεδρο του Συλλόγου, Σοφία Μαντινίδου, πριν από λίγους μήνες και πήρα την απάντηση ότι “μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φωτογράφιση, καθώς οι γονείς δεν αγοράζουν τις φωτογραφίες”.
Πριν από λίγες μέρες, έλαβα ένα e-mail από το Σύλλογο, με το οποίο καλούσαν τους γονείς να δηλώσουν ενδιαφέρον για την ετήσια φωτογραφιση που πρόκειται να γίνει στις 18 Απριλίου.
Έκπληκτη, επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Συλλόγου και την ρώτησα με ποιό σκεπτικό προτίμησαν έναν άλλο φωτογράφο. Σημειώνω ότι ο συνάδελφος που θα κάνει τη φωτογράφιση ΔΕΝ είναι γονέας παιδιού του σχολείου μας. Η απάντηση της κυρίας Μαντινίδου ήταν ότι ο συγκεκριμένος φωτογράφος τους κάνει “καλύτερες τιμές και δώρα στο Σύλλογο”. Αυτό, με δεδομένο ότι δεν μου ζητήθηκε ποτέ να δώσω προσφορά για τη φωτογράφιση, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα καλύτερης ή χειρότερης τιμής.
Θεωρώ ότι η κοινωνική ευαισθησία του Συλλόγου Γονέων πρέπει να μην περιορίζεται σε “φιλανθρωπικό” έργο (να αντιμετωπίζει δηλαδή τους γονείς που είναι σε ανάγκη σαν να είναι επαίτες) και ότι ο Σύλλογος θα μπορούσε να μου παράσχει ουσιαστική βοήθεια, δίνοντάς μου την ευκαιρία να εργαστώ πάνω στο αντικείμενό μου. Δεν το έκαναν όμως και πράγματι αναρωτιέμαι γιατί. Θεωρώ τη στάση τους απαράδεκτη και άκρως υποκριτική. Δεν θέλω πλέον τη συγκεκριμένη δουλειά, δεν παρακαλάω και δεν επιθυμώ να πάρω το “ψωμί” του συναδέλφου. Αυτό που θέλω είναι να κοινοποιήσω το συμβάν, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής μας και στην ενημέρωσή τους σχετικά με το πώς δρα ένας Σύλλογος που υποτίθεται ότι υπάρχει για να βοηθάει τα παιδιά και τους γονείς του σχολείου.

Ευχαριστώ
Εύη Μιχάλα



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Βριλήσσια, 16 Απριλίου 2013
  
Κυρία Μιχάλα,

Λάβαμε την επιστολή σας και παρόλο που σεβόμαστε και κατανοούμε την προσωπική κατάσταση που μας περιγράφετε, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα, υπερασπίζοντας τόσο το έργο του Συλλόγου μας όσο και την αξιοπρέπεια και το ήθος του καθενός από τα μέλη του Δ.Σ. που τόσο καυστικά θίγετε.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί η αναμνηστική φωτογράφιση των μαθητών. Κάθε χρόνο, ο Σύλλογος, χωρίς να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, δέχεται προσφορές που αυτοβούλως στέλνουν επαγγελματίες φωτογράφοι. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά δεχθήκαμε 3 διαφορετικές προσφορές και μας έγιναν 3 παρουσιάσεις. Επιλέχθηκε η προσφορά που ήταν συμφερότερη ως προς τις τιμές και τα προσφερόμενα είδη.

Τη φετινή χρονιά, δεχθήκαμε μία προσφορά στο email του Συλλόγου από τον ίδιο φωτογράφο που είχε επιλεχθεί πέρυσι και από τον οποίο τόσο ο Σύλλογος όσο και οι γονείς έμειναν πολύ ικανοποιημένοι και από την τιμή και από το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Δεδομένου ότι όλα τα τακτικά Δ.Σ. είναι ανοικτά και γίνονται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα (κάτι που έχει γνωστοποιηθεί με κάθε μέσο που διαθέτει ο Σύλλογος σε όλους τους γονείς) ο συγκεκριμένος επαγγελματίας φωτογράφος παρευρέθηκε στο ανοικτό τακτικό Δ.Σ. στις 6/4/2013 για να παρουσιάσει τη δουλειά του, παρουσία γονιών πέραν των μελών του Δ.Σ. Δεν έγινε καμία αναφορά από κανέναν παρευρισκόμενο για εναλλακτικές προσφορές αλλά ούτε και προτάθηκε κάποιος άλλος φωτογράφος.

Χθες, Δευτέρα 15/4/2013 και ώρα 11:54 π.μ., στείλατε την εν λόγω επιστολή σας στο email του Συλλόγου και χωρίς να μας δώσετε κανένα περιθώριο να σας απαντήσουμε, μετά από μισή ώρα, στις 12:42 μ.μ. την αναρτήσατε στη σελίδα σας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα μετά, την δημοσιοποιήσατε σε άλλα τοπικά μέσα όπως ραδιόφωνο, πολιτική σελίδα Βριλησσίων κλπ. Αυτή την ενέργειά σας τη θεωρούμε άδικη και προσβλητική και δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι δεν έχετε καλή διάθεση για συνεργασία μαζί μας.

Δυστυχώς, τώρα, σεβόμενοι τους γονείς του σχολείου, είμαστε αναγκασμένοι να σας δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα “καίρια σημεία” της επιστολής σας που εγείρουν σχόλια και αφήνουν υπόνοιες για τις εθελοντικές δράσεις του Συλλόγου αλλά και για τον καθένα μας προσωπικά. Συγκεκριμένα:


“ο Σύλλογος Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου είναι απόλυτα ενήμερος για την οικονομική μου κατάσταση, καθώς και για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζω στην καθημερινότητά μου και το μεγάλωμα των παιδιών μου”
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ως σώμα, δεν ήταν ενήμερο για την κατάστασή σας Αν αυτό το γνωστοποιήσατε εμπιστευτικά σε κάποιο/α άτομο/α δεν σημαίνει ότι τα προσωπικά σας δεδομένα έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε κάποιο από τα ανοικτά Δ.Σ. του Συλλόγου ώστε  να είναι όλα τα μέλη ενήμερα όπως ισχυρίζεστε.

“…πριν από τέσσερα χρόνια είχα συνεργαστεί μαζί τους για την ετήσια φωτογράφιση…”
Πράγματι είχατε συνεργαστεί με τις ίδιες διαδικασίες που περιγράφουμε παραπάνω. Δηλαδή, αυτοβούλως είχατε ενημερώσει το τότε Δ.Σ. ότι μπορούσατε να αναλάβετε τη φωτογράφιση. Και η δουλειά σας είχε δοθεί.

“Φέτος, έκανα σχετική κρούση στην Πρόεδρο του Συλλόγου, Σοφία Μαντινίδου, πριν από λίγους μήνες και πήρα την απάντηση ότι “μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φωτογράφιση, καθώς οι γονείς δεν αγοράζουν τις φωτογραφίες, λόγω της οικονομικής κρίσης”
Το Δ.Σ. έχει ενημερωθεί από την κυρία Μαντινίδου, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε τη δημιουργία χριστουγεννιάτικου ημερολογίου με φωτογραφίες των παιδιών και πώλησή τους στους γονείς. Δεν αφορούσε την ετήσια αναμνηστική φωτογράφιση. Μάλιστα υπήρξε και σχετική απόφαση του τότε Δ.Σ. να μην γίνουν ημερολόγια.
                                                           
“Έκπληκτη, επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Συλλόγου και την ρώτησα με ποιό σκεπτικό προτίμησαν έναν άλλο φωτογράφο. Σημειώνω ότι ο συνάδελφος που θα κάνει τη φωτογράφιση ΔΕΝ είναι γονέας παιδιού του σχολείου μας. Η απάντηση της κυρίας Μαντινίδου ήταν ότι ο συγκεκριμένος φωτογράφος τους κάνει “καλύτερες τιμές και δώρα στο Σύλλογο”. Αυτό με δεδομένο, ότι δεν μου ζητήθηκε ποτέ να δώσω προσφορά για τη φωτογράφιση!!!!, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα καλύτερης ή χειρότερης τιμής”
Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ο φωτογράφος να είναι γονέας του σχολείου, παρόλ’ αυτά, ο συγκεκριμένος έχει συγγενική σχέση Α’ βαθμού με μαθητή του σχολείου μας και είναι κάτοικος Βριλησσίων. Όσον αφορά στα “δώρα στο Σύλλογο” αυτά ήταν τα CD με τα αναμνηστικά βίντεο των αποφοίτων της ΣΤ΄ τάξης που έδωσε ο φωτογράφος δωρεάν στο Σύλλογο. Οποιαδήποτε άλλη υπόνοια δεν τη δεχόμαστε και τη θεωρούμε απαράδεκτη και απεχθή.
Σχετικά με το ότι δεν σας ζητήθηκε να δώσετε προσφορά, αφενός αναφέρουμε παραπάνω ότι αυτό δεν το κάνει ο Σύλλογος αλλά ο κάθε επαγγελματίας φωτογράφος και αφετέρου στην τηλεφωνική σας επικοινωνία, όπως μας ενημέρωσε η κυρία Μαντινίδου, δεν της δώσατε καν την ευκαιρία να σας την ζητήσει. Της κλείσατε το τηλέφωνο.

“Θεωρώ ότι η κοινωνική ευαισθησία του Συλλόγου Γονέων πρέπει να μην περιορίζεται σε “φιλανθρωπικό” έργο (να αντιμετωπίζει δηλαδή τους γονείς που είναι σε ανάγκη σαν να είναι επαίτες)…”
Εάν κάναμε κάτι που θεωρήσατε ως φιλανθρωπικό έργο και σας έθιξε, ζητούμε συγγνώμη και δεν θα το επαναλάβουμε.

“Θεωρώ τη στάση τους απαράδεκτη και άκρως υποκριτική. Δεν θέλω πλέον τη συγκεκριμένη δουλειά,”
Έχοντας πει όλα τα παραπάνω κυρία Μιχάλα, νομίζουμε πως εάν υπήρχε ή υπάρχει από πλευράς σας πραγματική και καλοπροαίρετη διάθεση για μία καλή επικοινωνία και συνεργασία με το Σύλλογο, το μόνο που θα έπρεπε να είχατε κάνει ήταν να ενημερώσετε αφού λάβατε το email για την Υπεύθυνη Δήλωση, ότι έχετε τη δυνατότητα να αναλάβετε τη φωτογράφιση και μπορείτε να μας κάνετε μία προσφορά στέλνοντας email στη διεύθυνση του Συλλόγου.

Γι' αυτό εξάλλου έχουμε δημιουργήσει την ηλεκτρονική επικοινωνία και το blog. Για να μπορεί κάθε γονιός που θέλει να προσφέρει με ή χωρίς αμοιβή στο σχολείο, να μας το γνωστοποιεί ή υπενθυμίζει. Επομένως, αν είχατε απλώς στείλει ένα email ζητώντας να λάβουμε υπόψιν μας την προσφορά σας, να είστε σίγουρη ότι θα δεχόμασταν να την αξιολογήσουμε.

Παρόλο που θεωρείτε τη στάση μας απαράδεκτη και άκρως υποκριτική, εμείς, δεν θα σταθούμε στους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς σας και σας καλούμε (εάν επιθυμείτε) να μας στείλετε την προσφορά σας μέχρι τη Δευτέρα 22/4/2013 ώστε να την λάβουμε υπόψιν μας.

“Αυτό που θέλω είναι να κοινοποιήσω το συμβάν, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής μας και στην ενημέρωσή τους σχετικά με το πώς δρα ένας Σύλλογος που υποτίθεται ότι υπάρχει για να βοηθάει τα παιδιά και τους γονείς του σχολείο”
Σύμφωνα με το καταστατικό μας οι σκοποί λειτουργίας του Συλλόγου είναι οι ακόλουθοι:

Σκοποί του Συλλόγου είναι:
1.       Η μελέτη και η προβολή των προβλημάτων του σχολείου και ο συντονισμός της δράσης όλων των γονιών για τη λύση τους.
2.       Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για καλύτερη αγωγή και  εκπαίδευση των μαθητών.
3.       Η συμβολή στη συστηματική μετάδοση και οικειοποίηση της σύγχρονης γνώσης των πολιτιστικών στοιχείων που συνιστούν την πνευματική παράδοση του τόπου μας.
4.       Η συνεχής καταβολή προσπάθειας για διάδοση και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.
5.       Η συμπαράσταση στους μαθητές για την ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας μέσα και έξω από το σχολείο.
6.       Η συμπαράσταση στους μαθητές για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της ευγενικής άμιλλας για μάθηση και εργασία.
7.       Η φροντίδα για καλή υγεία των μαθητών και η δημιουργία καλών συνθηκών υγιεινής στο χώρο του σχολείου.
8.       Η αγωγή των μαθητών πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης, εντός των πλαισίων του νόμου και με τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών και
9.       Η ανάπτυξη, ο επιστημονικός εκσυγχρονισμός και η δημοκρατική αναβάθμιση της παιδείας.

Η οικονομική κρίση πλήττει όλες τις οικογένειες. Και μέρος των οικογενειών του σχολείου μας είμαστε και εμείς. Γι’ αυτό προσπαθούμε να εκπροσωπούμε το σύνολο των γονιών όσο καλύτερα μπορούμε προσφέροντας εθελοντικά το χρόνο μας.
Θα κλείσουμε την επιστολή αυτή τονίζοντας ότι είμαστε πάντα ανοικτοί σε κάθε πρόταση, σχόλιο ή παράπονο γονιών αρκεί αυτά να εκφράζονται καλοπροαίρετα και με καλή κριτική διάθεση.


Τα μέλη του Δ.Σ.
Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Βριλησσίων