Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Βήμα Γονέων: Ασφάλεια στο διαδίκτυο



1. Προστασία κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο
Συμβουλές για τους Γονείς
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
Κάντε την πλοήγηση στο Διαδίκτυο μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.


Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε  τους  ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν, μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές σελίδες (βία, πορνογραφία).
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
Συμβουλές για τους νέους
Μη δίνετε σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σας φίλο, τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σας.
Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σας κάνουν να αισθάνεστε «άβολα». Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσετε να το πείτε στους γονείς σας ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
Αν αισθανθείτε άβολα την ώρα που συνομιλείτε μέσω chatroom, διακόψτε αμέσως τη συνομιλία.
Αποφύγετε να στέλνετε τη φωτογραφία σας και τα προσωπικά στοιχεία σας μέσω Διαδικτύου σε άγνωστο.
Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιο άτομο που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Ζητείστε την άποψη των γονιών σας σχετικά με αυτό το θέμα.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να συναντηθείτε με το «διαδικτυακό σας φίλο», ενημερώστε τους γονείς σας ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και φροντίστε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
Αναπτύξτε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεστε αμέσως ότι δείτε.
Μιλήστε στους γονείς σας για τα όσα βλέπετε και ζείτε όταν «σερφάρετε» στο Internet.

2. Συμβουλές για ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές
Βασικές Οδηγίες
Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές . Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:
Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα
Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking.
Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.
Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το Διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.
Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας.
Ειδικότερα:
Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοση του.
Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.
Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.
Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails):
Μην ανοίγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα  ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.
Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία  ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων.
Ειδικότερα:
Ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.
Φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.
.
3. Προστασία από το Spam
Να μην απαντάτε ποτέ σ’ ένα spam e-mail και να μην κάνετε πουθενά κλικ, γιατί απλούστατα η απάντησή σας ή και η άρνησή σας θα επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του δικού σας e-mail και έτσι το e-mail σας θα γίνει μια πολύτιμη πληροφορία για πολλούς spammers.
Να έχετε μια πρόχειρη και μη συχνά χρησιμοποιούμενη ηλεκτρονική διεύθυνση, εκτός φυσικά από την κανονική, και να την δίνετε σε πρώτη ζήτηση έτσι ώστε να πηγαίνουν εκεί όλα τα ανεπιθύμητα e-mails.
Αναζητήστε και εγκαταστήστε ειδικά προγράμματα και φίλτρα που μπλοκάρουν τα spam e-mails. Να ελέγχετε πάντα αν αυτά τα προγράμματα-φίλτρα κάνουν σωστά το μπλοκάρισμα των spam e-mails.
Να μην κάνετε ποτέ προώθηση (forward) των spam e-mails σε φίλους ή και τρίτους, γιατί κι αυτοί θα προστεθούν στην λίστα αποδοχής.
Να μην παρασύρεστε ποτέ από δελεαστικούς τίτλουςόπως a very special message for you, earn money easily, urgent and confidential κ.ά.
Να μην δημοσιεύεται την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η ύπαρξη της ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε μια ιστοσελίδα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα φέρει πολλά μηνύματα spam στο γραμματοκιβώτιο σας.
Να μην δίνετε εύκολα την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επισκεπτόσαστε διάφορους δικτυακούς τόπους και ζητείται η συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων και στοιχείων επικοινωνίας, όπως είναι το e-mail.  Θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική εχεμύθειας για την οποία δεσμεύεται ο δημιουργός της ιστοσελίδας.
Να μην απαντάμε ποτέ στα spam e-mails ακόμα και στην υποτιθέμενη ένδειξη διαγραφής, γιατί έτσι διαπιστώνεται η εγκυρότητα της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης και επομένως θα αποτελούμε πολύτιμο στόχο για τους spammers.
Να χρησιμοποιείται ειδικά προγράμματα-φίλτρα.

4. Προστασία από κακόβουλο λογισμικό
Επιλογή ενός καλού antivirus προγράμματος
Συνεχής ανανέωση (update) του antivirus και τακτική ανίχνευση όλου του δίσκου
Έλεγχος κάθε δισκέτας/cd με το antivirus πριν την ανοίξετε
Τήρηση αντιγράφων ασφαλείας όλων των αρχείων σας σε cd ή δισκέτα
Συχνές επισκέψεις στην τοποθεσία των κρίσιμων ενημερώσεων των Windows (το πιο ευάλωτο λειτουργικό) όπου προσφέρονται δωρεάν προγράμματα (patches) διόρθωσης/κάλυψης των πιθανών ελλείψεων του λειτουργικού σας.
Αν χρησιμοποιείτε IRC chat, απενεργοποιείστε την επιλογή αυτόματης αποδοχής αρχείων και αυτόματης εκτέλεσης των αρχείων που σας στέλνουν.
Επιλέξτε την πλήρη εμφάνιση των τύπων αρχείων στον Η/Υ σας. Ίσως κάποιος να σας στείλει μια «φωτογραφία» ως photo.jpg.vbs. Αν δεν έχετε την παραπάνω επιλογή ενεργοποιημένη, θα εκτελέσετε το αρχείο το οποίο θα περιέχει κάθε άλλο παρά φωτογραφία.
Διατηρείτε και ανανεώνετε συχνά μια δισκέτα για αποκατάσταση ζημιών από ιούς, την οποία προσφέρουν συνήθως τα ίδια τα αντιβιοτικά προγράμματα.
Διατήρηση της ανωνυμίας σας με την ενημέρωση του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε. Προτιμήστε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση και φυσικά φροντίστε να την ενημερώνετε τακτικά. Στον Internet Explorer, για να απενεργοποιήσετε τα «third party coοkies» (τα cookies που «φυτεύονται» στο σύστημα όχι από τα sites που επισκέπτεστε αλλά από τριτογενείς φορείς)
Σωστή ρύθμιση των δικτυακών εφαρμογών. Οι περισσότεροι φυλλομετρητές διαθέτουν ρυθμίσεις ασφαλείας που καθορίζουν ποια πρόσθετα μπορούν να «εκτελεστούν», ενώ επιτρέπουν πλέον και μια πιο έξυπνη και ασφαλή διαχείριση των cookies.
Αν χρησιμοποιείτε instant messengers, να αποφεύγετε να συνομιλείτε με ξένους

5. Προστασία από παρενοχλήσεις
Επιλέξτε ένα ουδέτερο όνομα χρήστη, e-mail κλπ. Αποφύγετε οτιδήποτε χαριτωμένο, σεξουαλικό, ή γυναικείο.
Διατηρείστε τη βασική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μυστική. Να την χρησιμοποιείται μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
Δημιουργείστε ένα ελεύθερο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τον οποίο να χρησιμοποιείται στις on-line δραστηριότητές σας.
Μην δίνεται προσωπικές σας πληροφορίες απλά επειδή τις ζητάνε. Πολλοί δικτυακοί τόποι ζητάνε να δώσετε το πλήρες όνομά σας, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, e-mail, κ.α. Δώστε όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες.
Όταν συνομιλείτε σε ένα chat room, να αποκλείεται χρήστες που σας ενοχλούν ρυθμίζοντας τους παραμέτρους του προγράμματος συνομιλίας που χρησιμοποιείται.
Μην επιτρέπεται στους άλλους να δημιουργούν συγκρούσεις μαζί σας. Είναι προτιμότερο να μην ανοίγετε διάλογο με κάποιον που σας επιτίθεται και να τον αγνοείται. Όταν αντιληφθεί ότι δεν αντιδράτε θα αναζητήσει άλλο στόχο.
Πριν συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε on-line δραστηριότητα, παρακολοθείστε για αρκετό χρονικό διάστημα το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Εάν χρειαστεί να αλλάξετε το όνομα χρήστη για να αποφύγετε κάποιον που σας παρενοχλεί, να φροντίσετε ώστε το νέο όνομα που θα διαλέξετε να μην έχει καμιά σχέση με αυτό που χρησιμοποιούσατε.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα στοιχεία της εταιρείας που εργάζεστε (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ.) σε μια δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο.
Ποτέ μην δίνετε το κωδικό πρόσβασης σε κανέναν.


Πηγή : http://www.e-crime.gr/security_tips.htm
Χρήσιμα links
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη
Ασφαλής λειτουργία – You Tube
Ελληνική Αστυνομία
Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος



Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σωτηρία Ντάντου-Παγουρτζή