Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή



ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ

15.09.2015

Προς: Δήμαρχο Βριλησσίων, κο Ξένο Μανιατογιάννη

Αντιδήμαρχο Παιδείας, κα Σοφία Χατζάρα

& ΔΕΠ Δήμου Βριλησσίων



ΘΕΜΑ: 

Τρέχουσα εικόνα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων & αιτούμενες ενέργειες





Αξιότιμε Δήμαρχε & Αντιδήμαρχε Παιδείας,

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να σας μεταφέρει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση του 3ο Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων (ολοήμερο δημοτικό ΕΑΑΠ).



Καταρχάς η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2015-2016, βρίσκει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων με μειωμένο αριθμό μαθητών σε επίπεδο της Α’ τάξης, το οποίο είναι σαφώς αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε την προηγούμενη χρονιά με την αλλαγή των ορίων που πραγματοποιήθηκε τελικώς από το Δήμο, αλλά και της μεγάλης προσπάθειας και της διεύθυνσης του σχολείου και του συλλόγου γονέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι αυτή η φετινή επιτυχία θα πρέπει να επιτευχθεί και τις επόμενες σχολικές χρονιές προκειμένου να αποσυμφοριστεί τελικά το σχολείο, το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να φιλοξενεί 350 παιδιά σε σχέση με την αρχική δυναμικότητα επί του σχεδιασμού του, που είναι 270 παιδιά. Έτσι θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα της υπεραριθμίας εξακολουθεί να είναι υπαρκτό με όσους κινδύνους (ασφάλειας, υγιεινής) εγκυμονεί και όσες δυσλειτουργίες της σχολικής ζωής των μαθητών το συνοδεύουν.

Κατά συνέπεια ζητούμε αντίστοιχες κινήσεις και παρεμβάσεις σας και τις επόμενες σχολικές χρονιές προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η αλλαγή των διοικητικών ορίων και να επιμεριστούν ισοβαρώς οι μαθητές στα σχολεία του δήμου μας.

Ταυτόχρονα η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναδεικνύει και σημαντικά θέματα τα οποία ζητούμε να επιληφθείτε άμεσα της λύσης τους, διότι σε ένα σχολείο το οποίο φέρει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών εγκυμονούν και σημαντικοί κίνδυνοι για αυτούς. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αυτών σας έχουν γνωστοποιηθεί και σε συνάντηση (20.01.2015) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική  χρονιά.

Αυτά εντοπίζονται ως εξής:


  • Προαύλιος χώρος:
1. Κυβόλιθοι:

Σημαντική πηγή κινδύνου σε αυτόν αποτελούσαν οι κυβόλιθοι, οι οποίοι είχαν παραμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η δημοτική αρχή αφαίρεσε τους κυβόλιθους αυτούς περί τα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια εγκατέλειψε το έργο, εκτός αν θεωρεί ότι είναι περαιωμένο. Η χωμάτινη πλέον περιοχή αυτή έχει παραμείνει αδιαμόρφωτη μετά την αφαίρεση των κυβόλιθων, συντελώντας σε κινδύνους ατυχημάτων για τους μαθητές/τριες (ανισόπεδο έδαφος, πέτρες, κλπ) αλλά και στη μεταφορά μεγάλου όγκου χώματος πάνω στον ήδη ταλαιπωρημένο τάπητα του λοιπού προαυλίου αλλά και στο εσωτερικό του σχολείου. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το σχολείο φιλοξενεί πολύ περισσότερα παιδιά από ότι θα έπρεπε, το οποίο σημαίνει ότι η μη διαμόρφωση της χωμάτινης περιοχής, πέραν των κινδύνων ατυχήματος, περιορίζει δραματικά τον αύλιο χώρο των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια του διαλλείματος και έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο απόθεσης σκουπιδιών. Παρακαλούμε άμεσα για τη συνεργασία σας τόσο με τη διεύθυνση του σχολείου αλλά και με εμάς προκειμένου να υπάρξει λύση πριν την έλευση βροχών και φθινοπωρινών φαινομένων που θα χειροτερέψουν κατά πολύ την κατάσταση.



2. Τοποθέτηση καλυμμάτων σε κολόνες φωτισμού:

Αίτημά μας αποτελούσε και αποτελεί η τοποθέτηση καλυμμάτων στις κολόνες φωτισμού που είναι διάσπαρτες στο προαύλιο χώρο που να προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του διαλλείματος από τα συνηθισμένα λόγω απροσεξίας τους χτυπήματα σε αυτές, που γίνονται, καθημερινή περίπου, αιτία ατυχημάτων. Εναλλακτικά είχαμε προτείνει σε περίπτωση μη έγκαιρης τοποθέτησης των ειδικών καλυμμάτων, τη βαφή αυτών με έντονο χρώμα από τα 1,5 μέτρα και κάτω, ώστε να αποτρέπει τους μαθητές από την πρόσκρουση σε αυτές.



3. Έξοδος μαθητών επί της οδού Κρήτης

Η έξοδος των μαθητών, από το προαύλιο, με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του μεγάλου όγκου των μαθητών που πρέπει να αποχωρήσουν από το σχολείο ταυτόχρονα. Σας έχουμε αιτηθεί - προτείνει, από τις 20/01/2015, την αύξηση του πεζοδρομίου, στο σημείο που είναι η πόρτα του σχολείου επί της οδού Κρήτης με την κατάργηση δύο θέσεων πάρκινγκ, στο τέλος του οποίου να ξαναμπούν τα στηθαία κάγκελα.



4. Χρήση προαύλιου χώρου εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου

Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε, τη θέση Συλλόγου μας, που σας έχει μεταφερθεί, και η οποία έχει κοινοποιηθεί και στη Α’ Σχολική Επιτροπή: ότι ο προαύλιος χώρος του 3ου Δημοτικού Σχολείου όπως χρησιμοποιείται δεν αποτελεί ουσιαστικά προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά αθλοπαιδιά των δημοτών, με την πόρτα διάπλατα ανοικτή για όλο το εικοσιτετράωρο για κάθε εποχή για κάθε περαστικό με τις συνακόλουθες καταστροφές που προκαλούνται (κατεστραμμένα μεγάφωνα, βρύσες, τζάμια, άναρχα γκράφιτι κ.ά.) που καλούμαστε εμείς οι γονείς των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου να πληρώσουμε, αφού τα χρήματα της Α Σχολικής Επιτροπής δεν φθάνουν για τις ανάγκες του σχολείου και η τεχνική υπηρεσία του δήμου όποτε έχει κλιθεί αδυνατεί να αποκαταστήσει τις ζημιές λόγω έλλειψης υλικών. Το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει το δήμο και την σχολική επιτροπή, καθώς η κοινόχρηστη χρήση των προαύλιων χώρων των δημοτικών σχολείων είναι σαφές ότι θα επιφέρει τέτοιες ζημιές, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτονται με άλλο τρόπο και όχι να μεταφέρεται το κόστος αυτών στα ίδια τα σχολεία.



  • Εσωτερικό σχολείου:

1. Πόρτα τάξης Α1:

Επισημαίνουμε την ανάγκη μετατροπής της φοράς ανοίγματος της πόρτας εισόδου στο τμήμα Α1, διότι ανοίγει προς το εσωτερικό της αίθουσας, που όπως γνωρίζετε απαγορεύεται από το κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, γιατί μπορεί να δυσκολεύσει ή και να καταστήσει αδύνατη την έξοδο των μαθητών/τριών σε περίπτωση καταστροφής (πυρκαγιάς, σεισμού).





Θυμίζουμε ότι για τα αιτήματα της διαμόρφωσης της εξόδου επί της οδού Κρήτης, των καλυμμάτων στις κολόνες φωτισμού, και της αλλαγής της πόρτας του Α1, υφίσταται από την προηγούμενη σχολική χρονιά ρητή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίησή τους καθόσον τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος υλοποίησής τους είναι ελάχιστο. Ως εκ τούτου αναμένουμε την ταχεία υλοποίησή τους. Επίσης ελπίζουμε ότι θα βρείτε, κάποιο τρόπο για την συντήρηση των καταστροφών από την ανεξέλεγκτη χρήση του προαυλίου και κάποιο σχέδιο για την τελική του διαμόρφωση.

Παρακαλούμε για τη γραπτή απάντηση σας, σχετικά με τις ενέργειες που θα αναλάβετε και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα ώστε να τηρηθούν όλα τα παραπάνω.





Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του

3ουΔημοτικού Σχολείου Βριλησσίων



25ης Μαρτίου & Μακεδονίας,

Βριλήσσια, 15235