Οι ιστορίες αυτές είναι σκορπισμένες σε 117 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Οι πόλεις αποκαλύπτονται μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές. Μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια και χορούς, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.
Στόχος του εορτασμού δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεων από την πόλη – κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης. Αντίθετα, είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις - δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική - και τη δυναμική του - οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη.
Ο φετινός εορτασμός διακρίνεται για την πολυμορφία των εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με όλες τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και την άυλη, τη σύγχρονη τέχνη, το χορό, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο κ.λπ, και στοχεύουν σε ένα ευρύτερο κοινό για τη συνέργεια ποικίλων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντισμού.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.